
رئیس جامعه خیرین مدرسه ساز کشور خبرداد:
خیرین به سمت مدارس نیمه کار سوق داده شوند/ فروش املاک مازاد نقش مهمی در برطرف کردن مشکلات فضاهای آموزشی دارد
دکتر قفلی با اشاره به اینکه خیرین می بایست به سمت مدارس نیمه کاره سوق داده شوند افزود: فروش املاک مازاد آموزش و پرورش و مشارکت دولت و خیرین می تواند نقش بسزایی در کاهش مشکلات فضاهای آموزشی داشته باشد.
دکتر قفلی رئیس جامعه خیرین مدرسه ساز کشور در گفتگو با خبرنگار جامعه خیرین مدرسه ساز کشور در خصوص ورودش به عرصه مدرسه سازی اینگونه گفت : اکثر فعالیتهایی که در فرهنگ ما ایرانیان صورت گرفته، بر اصل کمک کردن و کار خیر متکی است. فعالیتهای متعددی از جمله رسیدگی به امور اموات، ساخت نانوایی، ساخت حمام، جاده سازی و… شامل میگردد. پدربزرگ مادرم و همینطور شخص پدرم هم در امور خیر فعالیت داشتند.
وی ادامه داد: برادر بزرگترم در یادآوری خاطرهای میگفت: همراه پدر از جلوی یک مدرسه که توسط یک خیر ساخته شده بود عبور کردیم و پدر آرزو کرده بود، ای کاش روزی از لحاظ مالی توانایی داشته باشد که بتواند مدرسه بسازد. متأسفانه ایشان در سن ۵۹ سالگی فوت کردند و این آرزویشان محقق نشد.
دکتر قفلی افزود: در سال ۱۳۷۰ بود که تصمیم به ساختن یک بیمارستان گرفتم؛ بعد از آن با برادر بزرگترم مشورت کردم که پیشنهاد تأسیس مدرسه را داشت و من هم تصمیم گرفتم مدرسه بسازم.در آن زمان به دلیل رشد جمعیت در منطقه قاسمآباد مشهد، کمبود مدرسه به شدت احساس میشد و دانشآموزان از زیرزمین و فضاهای نامناسب به عنوان مدرسه استفاده میکردند.
رئیس جامعه خیرین مدرسه ساز بیان کرد: در منطقۀ الهیه و قاسمآباد از کنار یک میدان به نام مادر عبور کردیم، تصمیم گرفتم نخستین مدرسه ای را که در حال ساخت آن بودم به نام مادرم (بیبی سلطنت قفلی) تاسیس کنم.بعد از آن برای آرامش و شادی روح پدرم مدرسه ای را هم به نام ایشان (عبدالحسین قفلی) ساختیم. بعد هم مدارس زیادی را به نام های مختلف ( برادران قفلی، خاندان قفلی، بانوان قفلی و…) ساختیم که در این بین دو باب مدرسه برای بچههای اوتیسم نیز قرار دارد.
وی گفت : همچنین در جریان ساماندهی مناطق روستایی، در منطقه سر بیشه ۶۱ باب مدرسه روستایی ساخته شده که ۶ باب آنها توسط قفلی ها برپا شده است.آقای حاجی بابایی وزیر آموزش و پرورش وقت، که با هم سفری به بیرجند هم داشتیم و خاطره جالبی از آن سفر برایم ماندگار شده، به ما توصیه کرد که در سطح کشور مدرسه بسازیم.
اما خب برای تحقق این موضوع، ما نیاز به مشارکت دولت داشتیم؛ که موفق به کسب توافقاتی در امر مدرسه سازی با دولت هم شدیم.
طبق تفاهمنامهای که با آموزش و پرورش امضا کردیم، تعیین محل ساخت و تعداد کلاسها بر عهده آموزش و پرورش، فونداسیون و اسکلتبندی و پوشش سقف توسط سازمان نوسازی مدارس و نازک کاری توسط خیرین انجام گیرد.
بالاخره اسباب رسیدن به هدف مهیا شد. در شرایط آن زمان به طور مثال هزینه ساخت یک مدرسه دو کلاسه توسط خیرین ۲.۵۰۰.۰۰۰ تومان، ۴ کلاسه ۵ میلیون بود و شرایط بسیار خوبی را داشتیم و تعداد این کلاس های درس ساخته شده توسط خیرین بسیار مناسب بود، مثلا یکی از دوستان بودن که به من ۲۵ میلیون تومان دادند و ما برایشان ۱۰ مدرسه دو کلاسه ساختیم، الان هم طبق آخرین گزارشی که داریم حدود ۲۰۰ هزار کلاس درس توسط خیرین مدرسه ساز در سراسر کشور ساخته شده است. اما واقعا شرم آور است بگویم الان هزینه ساخت هر کلاس چقدر شده!
وی با اشاره به اینکه ، به طور میانگین هزینه هر کلاس اکنون برای خَیّر ۱ میلیارد تومان شده. البته مدارس روستایی ارزان تر تمام می شود.
و الان با وضع فعلی پیشنهاد جامعه خیرین این هست که مدارس را با متد “سبک سازی” بسازیم افزود : سبک سازی، هم ارزان تمام می شود و هم سریع ساخته می شود.اگر بخواهیم مدرسه ای را به روش سنتی و متداول بسازیم معمولا ۱ تا ۲ سال زمان می برد و خب هزینه اش را هم که گفتم، اما در روش سبک سازی کاهش مناسبی را شاهد هستیم.در نقاط مختلف مثل چین و ترکیه هم این روند را اجرا میکنند، حتی در مقوله ساخت بیمارستان.
وی افزود: خوشبختانه من از دفتر فنی سازمان نوسازی مدارس تایید گرفتم که تا ۲ و ۳ طبقه، مدرسه ۵،۶ کلاسه را که می توانیم با این روش سبک سازی بسازیم. البته این را بدانید در این روش استحکام سازه را معادل استحکام سازه های آجری در نظر می گیریم که دارای استحکام کمی نباشد.
وی بیان کرد: با توجه به گرانی میلگرد، سیمان، آجر، دستمزد کارگر و… پیشنهاد میکنم تمام کسانی که قصد دارند مدارس ۵،۶ کلاسه بسازند از این تکنولوژی سبک سازی استفاده کنند.همین چند وقت پیش در بینالود مشهد بودم برای بررسی پروژه ساخت مدرسه ای که پسر برادرم در آن مشارکت داشت، در آنجا از پیمانکار پرسیدم هزینه ساخت مدرسه چه قدر تمام می شود؟ پاسخ داد، متری ۱۲ میلیون تومان! ببینید این موضوع بسیار بد است، چرا که یکسال پیش متری ۶ میلیون تومان بود.برای همین من پیشنهاد میکنم به سمت سبک سازی برویم و خوشبختانه اکنون حدود ۲۰ تا ۳۰ شرکت که دارای تاییده های لازم از سازمان نوسازی مدارس در این خصوص هستند در سطح کشور وجود دارد.
وی اذعان داشت : راه دیگری هم که میتواند باعث کاهش هزینه برای مدرسه سازی برای یک خَیّر باشد، همکاری با چند نفر دیگر است، بطوریکه ما در همین تهران مدرسه ای را داشتیم که با همکاری ۲۸۰ خَیّر ساخته شده است.
رئیس جامعه خیرین مدرسه ساز کشور در خصوص میزان مشارکت خیرین گفت : علی رغم همه تبلیغات سویی که در خارج و داخل از کشور بوده خیرین مدرسه ساز مشارکت خود را در سال جاری به دو برابر افزایش داده اند که هدف ما این است که این روند انشاالله ادامه خواهد داشته باشد.
وی ادامه داد: در حضور رئیس محترم جمهور بودیم که ایشان فرمودند آورده دولت نباید کمتر از خیرین باشد و حتی بیشتر که بنده این مطلب را با آب طلا نوشتم که هیچ وقت کمرنگ نشود.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه وضع فعلی آموزش خوب نیست که علت آن مهاجرت هموطنان ما از حنوب کشور به علت خشکسالی و ریزگردهایی بود که باعث شد تعداد زیادی از هموطنان ما به قسمت شمالی کشور مهاجرت کنند .
وی خاطر نشان کرد: 20 میلیون دانش آموز افغانه برای تحصیل به ما اضافه شده اند که فضاهای آموزشی ما را در نیمه شمالی کشور نامناسب کرده که در حال حاضر ما شاهد این هستیم که در خیلی جاها 30 تا 80 درصد مدارس به صورت دو شیفته با تعداد دانش آموز 30 ، 40 و 50 نفر دانش آموز دایر هستند.
وی با تاکید بر اینکه پیشنهاد بنده برای رفع مشکلات فضاهای آموزشی این است که در سال جاری 10 هزار میلیارد تومان خیرین ، 10 هزار میلیارد تومان دولت و 30 هزار میلیارد تومان از فروش املاک مازاد آموزش و پرورش در اختیار نوسازی و جامعه قرار بگیرد تا بتوان بخش عمده ای از این مشکلات را مرتفع ساخت .
رئیس جامعه خیرین مدرسه ساز کشور به مشکلات منطقه 22 شهر تهران اشاره کردو افزود : با توجه به ساخت و سازهای اخیر در منطقه 22 شهر تهران و عدم پیش بینی فضای آموزشی لازم برای جمعیت این منطقه متاسفانه دانش آموزان و خانوادهای ساکن در این منطقه را با مشکل روبرو کرده است که اگر این مشکل مرتفع نشود در سال های آینده با 100 هزار دانش آموز بدون کلاس درس در منطقه مواجه خواهیم شد.
وی در خصوص راهای ارتباطی خیرین با جامعه خیرین مدرسه ساز گفت : جامعه خیرین مدرسه ساز مجامع خود را در 32 استان و 432 شهرستان راه اندازی کرده که همه می توانند با خرید حتی یک آجر در این امر خداپسندانه مشارکت کنند ما نیز این مبالغ را صرف ساخت مدرسه و نیاز مناطق خواهیم کرد.
دکتر قفلی در پایان خاطر نشان کرد: از خیرین نیک اندیشی که قصد دارند در این امر نیک مشارکت کنند خواهش می کنم به استان خود مراجعه کرده و از مسئولین منطقه سوال کنند مدارس نیمه کاره وجود دارد که انها بتوانند تکمیل کنند چرا که متاسفانه مدارس نیمه کاره بسیاری وجود دارد که با مشارکت خیرین می توان آن را هرچه زودتر تحویل آموزش و پرورش داد.
نزاکت اللهیاری