
مدیرآموزش و پرورش رودبار جنوب از شرایط آموزشی درمناطق محروم میگوید:
هزاران نفر درمناطق محروم ترک تحصیل کردهاند / منطقه رودبار جنوب نیاز به ۶مجتمع شبانه روزی دارد
شاید شما هم نام شهرستان "رودبارجنوب" را نشنیده باشید و اولین تصورتان از نام رودبار به شمال سرسبز و شهر زیتون برود.اما رودبار جنوب شهری است که ۳۳۰ کیلومتر با کرمان فاصله دارد و بدون شک یکی از مناطق محروم کشور است که از فضاهای آموزشی مناسب محروم است و دانش آموزان به سختی درس میخوانند.
برای شناخت بهتر از وضعیت تحصیلی و آموزشی این شهرستان با" مهدی بهرامی"، مدیر آموزش و پرورش رودبار جنوب که کارشناسی ارشد ادبیات کودک و نوجوان، ارشد الهیات و فوق دیپلم آموزش ابتدایی و کامپیوتر دارد گفتگو کردیم.
ازموقعیت جغرافیایی شهرستان رودبارجنوب و وضعیت آموزشی منطقه برایمان بگویید.
شهرستان رودبارجنوب در۳۳۰ کیلومتری استان کرمان واقع شده و آخرین روستای این شهرستان تا مشهدِ کرمان حدود ۵۰۰ کیلومتر فاصله دارد.جمعیت این شهرستان ۱۲۹هزار نفر است که حدود ۳۲ هزار نفر از آنها دانشآموز هستند که آموزش و پرورش به آنها خدمت میکند. حدود ۲۰هزار دانش آموز در مقطع ابتدایی دارد و ۱۰ هزار نفر در مقطع متوسطه درس میخوانند. رشد جمعیتی این منطقه جزو برترینهای کشور است ولی به لحاظ زیرساختهای آموزشی ضعفهای زیادی وجود دارد. یکی از آن ضعفها کمبود فضای آموزشی است. ما حدود ۷۸ مدرسه تخریبی، ۲۵ مدرسه فاقد فضا ،۱۱ مدرسه کانکسی و کپری داریم. البته این منهای مناطقی است که اصلا هیچ مدرسه ای وجود ندارد و باید برایشان مجتمع شبانه روزی تاسیس شود.
این منطقه به چند مجتمع شبانه روزی نیاز دارد؟
به طور تقریبی درمنطقه باید ۶ مجتمع شبانه روزی تاسیس شود. ۳ مجتمع شبانه روزی ویژه دختران و ۳ مجتمع برای پسران.
این مجتمعها در چه مکانهایی باید تاسیس شود؟
درحاشیه رودخانه حریر به یک مجتمع شبانه روزی دخترانه نیاز داریم. یک مجتمع در منطقه برج عباس آباد و یک مجتمع در منطقه چاه ابراهیم که چند روستا دارد یک مجتمع نیاز است و منطقه محن آباد نیز یک مجتمع باید ساخته شود.
این مناطق اصلا مدرسه ندارد؟
این مناطق مدارس ابتدایی دارد، اما مدارس متوسطه اول و دوم فقط در برخی روستاها وجود دارد ولی شرایط طوری است که دانش آموزان روستاهای دیگر نمیتوانند بیایند.
آیا روستایی وجود دارد که همان مدرسه ابتدایی راهم نداشته باشد؟
خیر. روستاها مدرسه ابتدایی را دارند. قبل انقلاب ۴ مدرسه داشتیم بعد از انقلاب ۳۷۴ مدرسه داریم. مدرسه همه جا هست ولی زیرساختهای لازم را ندارد که اگر مجتمع شبانه روزی ساخته شود برای مقاطع بالای ابتدایی مثمرثمر خواهد بود.
شما از قبل فرهنگی بودید؟
بله. من معلم بودم .درروستایی به نام عباس آباد مدارس متوسط دوم دخترانه و پسرانه وجود ندارد. دخترهایی که میخواهند درس بخوانند حدود ۲۰-۳۰ کیلومتر باید طی کنند تا به نزدیکترین مدرسه برسند.
آماری از میزان ترک تحصیل در منطقه دارید؟
به صورت دقیق نمیتوانم آمار ترک تحصیلها را بدهم ولی بر اساس آمارهایی که در متوسطه اول و دوم و مقایسه آن با تعداد دانش آموزان ابتدایی داریم میتوانیم حدودی آماری به دست بیاوریم. بر اساس پیش بینیهای خودم هزاران نفر در آن مناطق ترک تحصیل کردهاند. البته درحوزه ترک تحصیل برخی لازم التعلیم هستند و برخی باید حرفه آموزی را بیاموزند.
از تعداد دانش آموزان نخبه منطقه آماری دارید؟
از میان دانش آموزان۲ دانش آموز دختربه جیرفت رفتند و درس خواندند. یکی از آنها رتبه ۳۷ و یکی رتبه ۷۸ تجربی را کسب کردند و درحال حاضر در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درس میخوانند. ولی متاسفانه در ۳۰-۴۰ سالی که آموزش پرورش به رودبار آمده هنوز حتی یک نفر در دانشگاههای علوم پزشکی قبول نشدهاند و دلیل آن نبود امکانات و زیرساختهاست. بیشتر نیروهایی که آنجا تدریس میکردند غیر بومی بودند و به محض توانمند شدن انتقالی گرفته و از منطقه خارج شدند.
آیا کمبود معلم دارید؟
کمبود معلم نداریم. اما معلمها نیاز دارند دورههای جدید آموزشی برایشان برگزار شود.
در حال حاضرچه میکنید؟
از آنجایی که درآن منطقه محروم دانش آموزان زیادی نیاز به آموزش دارند آخر هفتهها همراه همسرم "نجمه سنجری" به آنجا میرویم و به آنها درس میدهیم.
زهره حاجیان